ETF – wat is het?
De term ETF staat als afkorting voor 'Exchange Traded Fund' . Het eerste gedeelte van de term 'Exchange Traded' is gebaseerd op het feit dat ETF's constant te verhandelen zijn op de beurs en zodoende over dezelfde flexibiliteit als een aandeel beschikt. Het laatste onderdeel van de afkorting, de 'Fund' staat voor de dezelfde spreiding die tevens geboden wordt bij een beleggingsfonds. Met een ETF volgt u nota bene meerdere bedrijven en hier wordt vervolgens de waarde op gebaseerd.
Andere veelvoorkomende termen omtrent ETF's zijn trackers en passieve fondsen. Beide termen zijn als het ware synoniemen voor ETF. In Nederland wordt vaak gesproken over een indexfonds of indextracker. De indextracker wordt gezien als een populaire variant van de ETF. Tot slot kan een ETF ook toebehoren tot een gedeelte van een index of enkel en alleen een bepaald bedrijf of sector volgen.
De werking van ETF's
De terminologie die reeds voorbij gekomen is heeft er wellicht voor gezorgd dat u iets wat bent afgeschrokken. Echter is de handel in ETF vrij eenvoudig: De waardeontwikkeling die toebehoort tot een specifieke ETF wordt gevolgd. Stijgingen of dalingen is een veel gevallen complementair aan de waardes van het bedrijf dat u volgt en de ETF die eraan gekoppeld is. U kunt zelf kiezen wat de ETF precies dient te volgen.
Zoals reeds vermeldt probeert een ETF de waardeontwikkeling zo nauwkeurig mogelijk te volgen. In veel gevallen werkt dit ook succesvol. Echter is de koers van uw ETF niet altijd gelijk aan de stand van de index die door u gevolgd wordt. De stand van een index wordt ook wel en benchmark genoemd.
Bovendien kan het voorvallen dat de aanbieders van ETF's kleine afwijkingen invoeren ten opzichte van de koers die gevolgd wordt. Normaliter werkt dit in het nadeel van de passieve belegger. Professionals maken hier echter gebruik van om erachter te komen wat de grootte is van de afwijking. Er wordt zodoende gebruik gemaakt van een specifiek kengetal, ook wel 'tracking-error' genoemd. Wanneer blijkt dat de waarde hiervan '0' is, dan is de koers van de beursindex die gevolgd wordt vrijwel gelijk aan de stand van de ETF. Wanneer er sprake is van een groot verschil wordt een investering in deze ETF afgeraden.
Waar koopt u ETF?
Indien u volledig overtuigd bent in de handel van ETF's is het wel raadzaam om te weten op welke plaatsen u deze ETF's kunt kopen. Iedere broker kan u helpen in uw vraag naar ETF's. Door het grote aanbod brokers is het niet geheel eenvoudig om in te zien welke broker het meest geschikt zijn. Deze website is voorzien van een selectief aanbod geschikte brokers. Bovendien kunt u aan de hand van onderstaande tips een verstandige keuze maken:
- Kies zorgvuldig:
Het is verstandig om uw beleggingen in ETF te doen bij een gevestigde naam in de markt van brokers. Door te kiezen voor een bekende naam loopt u veel minder risico. - Afkomst:
Het is belangrijk goed bedacht te zijn van het land van afkomst van de ETF. Ieder land beschikt zodoende over een andere wetgeving op het gebied van financiële producten. ETF's zijn zodoende ook gevestigd in specifieke landen of zelfs eilanden. - Maak gebruik van analyses:
Voorafgaand aan de koop van een ETF dient u de broker in kwestie goed te doorzoeken. Analyseer grondig of de ETF speculeert op een stijging of daling. Ook is het verstandig om de hefbomen, die bij veel brokers verschillen, eerst langs elkaar te leggen. Met name bij investeringen op de lange termijn is laatstgenoemde van groot belang.