Wat is het nu precies?

Het beleggingsfonds verzamelt kapitaal van een groot aantal verschillende beleggers. Dit wordt vervolgens door het fonds onderverdeelt over meerdere verschillende beleggingen. Het vermogen van een fonds wordt uiteindelijk gespreid in investeringen van zowel obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed als valuta's. Het fonds is in staat om het vermogen meerdere investeringen te doen en deze als het ware te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat het risico automatisch ook gespreid is.

Een beleggingsfonds kan dus als het ware gezien worden als onderneming die u de mogelijkheid geeft om een aandeel te kopen. Het fonds waarbij u koopt beschikt over een enorme hoeveelheid aandelen of obligaties. Wanneer u besluit een aandeel aan te schaffen bij een beleggingsfonds, koopt u in feite indirect de aandelen die door de onderneming gekocht zijn. Vervolgens doet het beheer van het beleggingsfonds het werk voor u. Zo onderzoekt het beleggingsfonds voortdurend naar potentieel en koopt en verkoopt het aantrekkelijke aandelen. De beheerders van een beleggingsfonds zijn als het ware professionele beleggers.

De werking van het beleggingsfonds

Zoals reeds vermeldt zorgt de aankoop van een aandeel bij het beleggingsfonds ervoor dat u indirect de aandelen van het fonds koopt. Op basis van uitgebreide analyses en marktonderzoek neemt het fondsbeheer onderbouwde keuzes omtrent de aanschaf van aandelen. Ieder beleggingsfonds is als het ware gespecialiseerd in haar eigen sector. Een beleggingsfonds kan zodoende investeren in onder andere obligaties, grondstoffen, aandelen en valuta's. Doorgaans worden meerdere fondsen gecombineerd om zodoende het risico meer te kunnen spreiden. Zo kan er eenvoudig worden ingespeeld op verliezen die gemaakt worden in andere sectoren.

Daarnaast neemt het beleggingsfonds uw werk uit handen. Het complete onderzoek en ook de verhandeling van aandelen vindt plaats door het fondsbeheer. Er vindt onderzoek plaats en er wordt geanalyseerd of er rendement zit in potentiële beleggingen. Door vooraf gebruik te maken van uitbundig en uitgebreide onderzoek en analyses wordt de kans op risico voor de belegger aanzienlijk teruggedrongen. Het fonds dient zodoende te beschikken over voldoende kennis, expertise en ervaring. Door te werken met een beleggingsfonds heeft u echter niet de mogelijkheid om zelf keuzes te maken en te investeren in beleggingen waarvan u denkt dat deze succesvol kunnen worden.

De kosten?

Het beleggen in een beleggingsfonds kan gezien worden als een actieve manier van beleggen. Aan deze actieve manier van beleggen zitten verschillende kosten verbonden. Deze kosten kunnen worden verdeeld over twee kostenposten. De eerste kosten zijn de eenmalige kosten die u maakt bij de toetreding of aftreding bij een beleggingsfonds. U betaalt deze kosten aan de bank.

De tweede kostenpost wordt gerekend voor het beheer dat het beleggingsfonds voor haar rekening neemt. Hiertoe behoren onder andere het salaris van een fondsbeheerder, maar ook de verhandelingen die plaatsvinden aan de hand van gemaakte analyses en marktonderzoeken. De kosten die door een beleggingsfonds in rekening worden gebracht variëren tussen de 1,75 en 2,5% bij de meest actieve fondsen.

Deelnemen aan een beleggingsfonds?

Beleggingsfondsen zijn onder te verdelen in beursgenoteerde beleggingsfondsen en niet beursgenoteerde beleggingsfondsen. Vrijwel iedere bank en broker beschikt over de mogelijkheid om een beursgenoteerd beleggingsfonds aan te schaffen. Een niet beursgenoteerd beleggingsfonds kan enkel en alleen worden aangeschaft bij het beleggingsfonds in kwestie zelf. De aankoop van een fonds vindt doorgaans plaats per telefoon, online of persoonlijk contact. Hiervoor is vaak een speciaal telefoonnummer voor beschikbaar.

Bij de online aanschaf van een fonds kunt u gebruik maken van diverse beleggingswebsites die fondsen aanbieden en tevens verhandelen. Fondsen zijn online doorgaans lager in hun kosten. Ook kunt u gebruik maken van een online 'fondsenmarkten'. Middels dit online platform worden honderden verschillende fondsen aangeboden.

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

  • Vragen

    We helpen u graag verder
  • Stuur een e-mail

    info@eengoedebelegging.nl
  • Formulier

    Vul ons contactformulier in!
  • Internationaal netwerk
  • Uiterlijk binnen 12 uur reactie