Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

ONDERSTAANDE  VERMOGENSBEHEERDERS HEBBEN EEN VERMOGENSBEHEERVERGUNNING,

 

KOMEN NIET VOOR OP DE WAARSCHUWINGSLIJSTEN VAN DE AFM

 

 EN ZIJN LID VAN HET DUTCH SECURITIES INSTITUTE (DSI).

 

     Alex Vermogensbeheer

     Attica Vermogensbeheer

     Bank ten Cate & Cie N.V.

     Banque Artesia Nederland

     Bestfund Vermogensbeheer (WestlandUtrecht)

     Castanje Vermogensbeheer

     Comtessa Vermogensbeheer

     Delta Lloyd Bank

     Dohmen & Otten Vermogensbeheer

     Effektenbank Stroeve (Theodoor Gilissen)

     Eureffect

     F. van Lanschot Bankiers

     Fintessa

     Helliot Vermogensbeheer

     Het Haags Effektenkantoor

     Index People

     INMAXXA Vermogensbeheer

     Invest4You

     Kempen Capital Management

     Kuperus Effecten

     Lombard Odier

     Merrill Lynch.

     Nachenius, Tjeenk & Co.

     Noordnederlands Effektenkantoor

Nyenburgh B.V.

OHV Vermogensbeheer

Optimix Vermogensbeheer

Oyens & Van Eeghen

Palladyne Asset Management

Petercam Vermogensbeheer

Philipse & Co

Paerel Vermogensbeheer

Robeco Direct

Schretlen & Co

SEM.nl B.V.

SNS Bank

Staalbankiers

Tielkemeijer & Partners

Today's Beheer

Total Investment Services BV

Triodos Bank

Trustus Capital Management

Van Lieshout & Partners

Veer Palthe VoŻte

Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer

Wealtheon

Wilgenhaege Vermogensbeheer BV

Wijs & van Oostveen

 
 

Vragen die u aan iedere vermogensbeheerder zou moeten stellen.

"Wij kunnen uw geld defensief beleggen, natuurlijk, indien u dat wilt." De vermogensbeheerder heeft het beste met u voor. Op uw vraag wat "defensief" inhoudt, antwoordt hij vol overtuiging: "Niet meer dan 70% in aandelen". Dat klinkt mooi, maar vraag door.

Hoe komt hij erbij dat 70% defensief is, als de aandelenbeurzen dalen? Waarom legt hij de grens op dat percentage? "Dat staat in onze handleiding die de oprichters van ons bedrijf hebben opgesteld." Dat die mensen allang niet meer werkzaam zijn bij deze vermogensbeheerder, of dat die bepaling is opgesteld in een bullmarket, doet kennelijk niet ter zake.

U begrijpt het: het is van belang niet alles voor zoete koek te slikken, maar door te vragen. In hoeverre weet de vermogensbeheerder wat hij doet en in hoeverre staat u werkelijk centraal? Stel uw vermogensbeheerder Ė voordat hij uw vermogen beheert Ė een aantal belangrijke vragen:

  Wat is de performance van uw gemixte portefeuille?
In hoeverre leunt de vermogensbeheerder op de prachtrendementen uit de bullmarket en hoe waren de prestaties in magere jaren? Vraag hem concrete rendementen van klantenportefeuilles te tonen met hetzelfde risicoprofiel als het uwe. Hoe doen de modelportefeuilles het?

  In hoeverre denkt u in benchmark termen?
Heeft de beheerder een eigen visie, waarmee hij een portefeuille op maat maakt, of past hij een standaardproduct toe dat vastgeklikt is aan een benchmark? Belegt hij gespreid?

  Wat is uw visie op de aandelen-, obligatiemarkt en economisch herstel?
Het is goed om te weten wat de visie van de vermogensbeheerder is op deze zaken, omdat ze zijn handelen mede bepalen, daar waar hij in het beheer de vrije hand heeft.

  Levert u maatwerk, of word ik in een profiel gemanoeuvreerd?
Een defensief, neutraal of offensief profiel kan (zoals we dat uit het leger kennen) ook betekenen: een te groot, te klein of te breed uniform.

  Op welk gebied bent u niet zo goed thuis en hoe vangt u dat op?
Als de vermogensbeheerder geen expert is op het gebied van hedge funds, mijdt hij deze dan, of besteedt hij dat deel van de portefeuille uit? Hoe is de fiscale kennis van de vermogensbeheerder?

  Hoe gedisciplineerd gaat u te werk om de waan van de dag buiten te sluiten?
Zet de vermogensbeheerder een vaste lijn uit met clickniveaus, waaraan hij zich strikt houdt?

 

 

  Welke research gebruikt u?
Eigen research of van buitenaf? Bij grootbanken kan het zo zijn dat de vermogensbeheerder verplicht is de research van de bank te volgen.

  Hoeveel accounts heeft u onder uw hoede?
Een vermogensbeheerder met veel accounts kan minder aandacht aan de uwe schenken.

  Hoe werkt uw team?
Wat gebeurt er met uw account, als uw vermogensbeheerder vertrekt? Loopt u het risico dat in vier jaar tijd drie nieuwe teams zich over uw portefeuille ontfermen en u telkens opnieuw uw verhaal moet doen?

  Hoe is de transparantie?
Hoe vaak en hoe uitgebreid wordt er gerapporteerd? Heeft u op elk moment van de dag inzicht in uw portefeuille?

  Hoe eenvoudig kan de strategie worden aangepast?
Hoe flexibel is uw vermogensbeheerder? Als uw persoonlijke situatie wijzigt, kunt u dan snel en efficiŽnt uw portefeuille veranderen?

  Wat zijn de kosten?
De vermogensbeheerder moet helder inzicht verschaffen in de beheer- en/of performancekosten, zodat u bij de afrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Van belang is dat u zich bij deze vraag- en antwoordsessie niet met dooddoeners af laat schepen. Elke vermogensbeheerder zegt dat uw wensen centraal staan en dat de trackrecord goed is, maar laat hem dat aantonen. Misschien nog belangrijker is welke vragen hij u stelt. Daaruit blijkt goeddeels of u daadwerkelijk centraal staat, of dat slechts het binnenhalen van een klant telt.

Bovendien, zoals Voltaire ooit wijsgeerde: "Niet de antwoorden die iemand geeft, maar de vragen die hij stelt toont zijn intelligentie." Dat geldt nog meer voor zijn betrokkenheid en vakmanschap. De minimale vragen die een vermogensbeheerder u moet stellen, zijn:

  Wat is uw beleggingshorizon?
Wat als de omzet van uw bedrijf stagneert? Of als u scheidt?

  Wat denkt u dat het neerwaarts risico van de aandelenmarkt is?
Kan de AEX nog 20% dalen? Wat als er nog meer Philips uit de kast vallen... 40%? 60%. Acht u een AEX van 250 punten mogelijk bij teroristische aanslagen in Europa? Door uw visie en uw risicobereidheid zo te peilen, kan de vermogensbeheerder zijn werk op u afstemmen.

  Wat is uw kritische vermogensgrens?
U denkt met 80% van uw huidige vermogen te kunnen volstaan. Wat als u een paar jaar vroeger met pensioen wilt? Hoe ziet uw uitgavenpatroon eruit, wanneer u niet meer werkt en meer tijd aan dure reizen besteedt? Of als u geld wilt storten in een trustmaatschappij voor uw kinderen?

Meer nog dan uzelf moet de vermogensbeheerder doorvragen, doordringen tot de kern van uw financiŽle situatie. In een goed, uitgebreid gesprek moeten klant en vermogensbeheerder samen tot de juiste strategie komen. Dat kan alleen als beide partijen naar elkaar luisteren en vraag en aanbod op elkaar afstemmen.

 

  NRV: Nederland Reist Voordelig

NRV Holiday is een directseller die zich specialiseert in het organiseren van zowel groepsreizen als privť reizen naar voornamelijk bestemmingen buiten Europa. De letters N.R.V. staan voor 'Nederland Reist Voordelig'. NRV heeft als doel om tegen een uiterst voordelige prijs kwalitatief goede reizen te bieden. NRV Holiday is lid van het ANVR en SGR.