Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

                 U hebt niet gevonden wat u zocht? Probeer Google Zoeken                

 

Google

 

 

BELEGGINGSTIP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Speeders

 

Speeders zijn alleen geschikt voor de ervaren derivatenbelegger! Wat zijn speeders?

Het bijzondere aan een speeder is dat de koersbeweging van het onderliggende aandeel, de valuta of de index wordt versterkt; zowel bij een stijging als bij een daling van de koers van de onderliggende waarde. Dit principe staat bekend als de hefboomwerking. Dat betekent dat kleine procentuele veranderingen in een onderliggende waarde resulteren in hogere procentuele veranderingen in de waarde van de speeder. Er is weinig verschil tussen een speeder en een turbo. De turbo is uitgegeven door de ABN AMRO bank en de speeder door de Duitse Commerzbank. Zowel speeder als turbo zijn instrumenten waarbij de uitgevende bank het grootste deel van de onderliggende waarde financiert. ABN AMRO hanteert bij de turbo een winstmarge van 1,5% terwijl dat bij de Commerzbank voor de speeder volgens hun opgave 2 ŗ 2,5% is. Ook bestaat er voor dezelfde onderliggende waarde een verschil in de spread. Het heeft daarom zin bij een actie om bij dezelfde onderliggende waarde deze spreads met elkaar te vergelijken. Bij het stoploss niveau blijkt verder dat Commerzbank met zijn speeder dichter bij het financieringsniveau ligt. Hierdoor wordt een grotere hefboom mogelijk. Bij de stoploss afwikkeling is er dan sprake van een kleinere restwaarde. Momenteel zijn er veel meer turboís beschikbaar dan speeders, maar dit verschil wordt steeds kleiner.

De Commerzbank brengt naast de standaard speeder nog twee varianten:

De BEST speeder. Bij de BEST (Barrier Equal STrike) speeder is de stoploss gelijk aan het financieringsniveau. Als de onderliggende waarde door het stoploss niveau zakt blijft er bij de afwikkeling geen restwaarde over. Door dit gelijktrekken is een zeer grote hefboom mogelijk. Indien de stoploss wordt doorbroken wordt de onderliggende waarde direct afgewikkeld om risico voor de Commerzbank te minimaliseren. Best speeders zijn daarom alleen verkrijgbaar op onderliggende waarden waarin een continu handel plaatsvindt, zoals bij de dollar en goud.

De tweede variant is de Quanto speeder. Hierbij loopt de handelaar geen valutarisico op de onderliggende waarde.

Ik zet de voordelen en nadelen van zowel speeder nog even op en rijtje. Deze zijn gelijk aan die voor de turbo.

 

Voordelen zijn:

- U kunt snel profiteren van koersstijgingen en koersdalingen.

- U kunt met kleine bedragen instappen.

- Vanwege het hefboomeffect zijn de winstmogelijkheden vele malen groter dan wanneer u direct de onderliggende waarde aankoopt.

- U kunt wereldwijd eigenlijk in alles handelen. Aandelen, obligaties, indices, valuta, grondstoffen en edelmetalen.

 

Nadelen zijn:

- Het is duidelijk dat u met deze beleggingen veel meer risico loopt dan in rechtstreekse beleggingen.

- U loopt de kans uw totale inzet te verliezen.

- Deze beleggingsvorm is alleen geschikt voor ervaren en actieve beleggers die hun emoties de baas zijn.

- U moet veel tijd steken in het dagelijks volgen van de koersontwikkeling.

 

In Duitsland bestaan speeders sinds 2002 en wordt er dagelijks voor ruim 80 miljoen euro in gehandeld. Commerzbank heeft de speeder in Duitsland uitgegeven als "Turbo Zertifikate".

 

Wilt u meer weten over speeders dan kunt u de brochure van de Commerzbank (pdf formaat) downloaden.

 

 

 

Terug naar vorige pagina


  SPONSOR CATEGORIňN

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.