Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Selectie Strategie, selectie van aandelen

 

   

 

Veel beleggers vragen zich wel eens af hoe ze aan een selectie van aandelen met  winstpotentie kunnen komen. In het hieronder staande artikel worden enkele punten behandeld die een belegger stapsgewijs kan volgen.

1. Met technische analyse selecteert u aandelen die al enige tijd een bodem gevormd hebben en hierin dus consolideren. Deze hebben immers een grote kans op een opwaartse uitbraak. Ook de aandelen die net aan het uitbreken zijn neemt u in de selectie mee.

2. Vervolgens selecteert u de fondsen die aan de hoogste volatiliteit voldoen, waarbij u ook kijkt naar de periode dat deze in de bodemstructuur zitten ten opzichte van de periode dat zij een topstructuur hadden. De fondsen met de langere bodemstructuur en de hoogste volatiliteit neemt u in uw selectie op.

3. Dan kijkt u naar de kerncijfers van deze aandelen. De koers/winst verhouding (k/w), verhouding vreemd -/eigen vermogen en vooral ook naar het management. Door welke mensen wordt het bedrijf geleid en hoe zijn de bedrijfsresultaten in de afgelopen vijf jaar geweest t.o.v. de bedrijven in dezelfde branche? Fondsen met een lage k/w en gunstig eigen/vreemd kapitaal die daarnaast het beste presteerden blijven over in de selectie. Vergeet bij een erg lage k/w niet te onderzoeken naar de reden hiervan en of een lage k/w standaard bij dit fonds hoort.

4. U bekijkt vervolgens met de overgebleven selectie de aankoopadviezen van de verschillende banken, instellingen (IEX; marktadvies.com). U houdt daarna de aandelen over met de beste aankoopadviezen.

5. Tot slot gaat u na wanneer de komende tijd belangrijk bedrijfsnieuwsnieuws en/of kwartaal-/jaarcijfers bekend worden gemaakt. Vooral de verwachte winst door analisten is van belang. Als de uitgebrachte cijfers in uw ogen gunstig zijn, maar toch in negatieve zin afwijken van de algemene prognose door analisten, dan kan dit een koersval teweegbrengen.

 

Nadat u de punten 1 t/m 5 hebt afgewerkt houdt u waarschijnlijk een kleine selectie aandelen over die u dan aanschaft. Uiteraard blijft u voortdurend deze volgorde toepassen om steeds nieuwe fondsen te selecteren die aan de criteria voldoen. Het kan natuurlijk ook zijn dat er bijv. na punt 3 slechts een of twee fondsen overblijven. Daar gaat u dan toch mee aan de slag.

Het kan overigens geen kwaad een evt. stoploss mee te nemen. Als op de geselecteerde aandelen opties verhandelt kunnen worden kunt u overwegen een evt. winst vast te leggen door het schrijven van calls.

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006