Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Winst en verlies nog niet verziverd

 

   

 

U hoort vaak het verhaaltje dat men met zijn aandelen op verlies zit en ze 'dus' niet kan of wil verkopen. Men wacht totdat ze minstens ooit weer de aankoopkoers bereiken. Dat is een gevaarlijke strategie. Vele kleine beleggers kunnen hierdoor namelijk nog meer geld verliezen of in ieder geval zelden of nooit winst  te zien krijgen. Het niet willen toegeven dat men op een bepaald aandeel verlies maakt is jezelf voor de gek houden.

 

Het is veel verstandiger om kleine verliezen direct maar te pakken en winsten zover mogelijk te laten oplopen. Het gemiddelde wordt daardoor gewoonlijk veel beter. U kunt beter snelle, kleine winsten pakken als verlies en winst van alle beleggingen elkaar in evenwicht houden.

Als u echter op enkele behoorlijke winsten zit, durf het dan aan om met papieren winsten nog wat verder af te wachten. Want misschien wordt het nog hoger. Mocht er dan eventueel wat afgeknabbeld worden, dan is dat niet erg, want u zit toch al op een mooie winstpositie. U behoort een aandelenbelegging te zien in het geheel van de resultaten van alle beleggingen.

 

Vooral als u een beginnende belegger bent is het verstandig om voor uzelf een stop-loss niveau in te stellen waar u dan ook niet meer onder gaat. Dus eenmaal een verantwoorde stop-loss ingesteld en de koers komt daaronder, direct verkopen. Aan de andere kant, als de koers toch verder stijgt, laat u het stop-loss niveau meestijgen. Daalt de koers daarna weer tot op het stop-loss niveau: direct verkopen. Dit doet u dan met een gelimiteerde verkoopopdracht.

 

Echte winst maakt u uitsluitend door verkoop van aandelen boven de aankoopkoers. Aandelen vertegenwoordigen een waarde. Ongeacht welk aandeel u koopt: het gaat om de stijgingskans. U kunt hierover in de artikelen reeks van deze site zeer veel over terugvinden.

Als u met een aandeel op  Ä 100 verlies zit en wellicht nog een jaar moet wachten, voordat dat verlies weer zou kunnen zijn ingehaald, terwijl u van aandeel B aanneemt dat het binnen enkele maanden wel eens  Ä 100 zou kunnen stijgen, dan doet u er beter aan aandeel A te verkopen en voor dat geld aandeel B te kopen. Zo hebt u uw verlies veel sneller ingelopen.

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006