Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Optie Beleggen

Altijd met succes in opties beleggen kan niet, want beleggen in opties is aanzienlijk moeilijker dan beleggen in aandelen. Ieder beleggingsobject heeft zijn specifieke kenmerken. Bij opties heeft u te maken met volatiliteit (beweeglijkheid) en als u niet oppast gebruikt u teveel hefboomeffect op een positie.

   

 

Zelfs bij een eenvoudige handeling als het toepassen van een stoploss kan dit u moeilijk vallen. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de spread 1,80 euro bied en 2,10 euro laat. Als u net een optie hebt gekocht voor 2,10 euro, moet u deze dan direct weer de deur uitdoen op een koers 1,70 euro?  De bied/laat-spread is dus altijd een risico.

Zoals bij de meeste beleggingen is het ook bij opties van belang dat u gedisciplineerd consequent handelt. Vasthouden aan vooraf ingestelde regels om succes te boeken:

Kennis is macht
Voordat u zich op het pad van optiebelegger begeeft moet u een goed begrip van het product optie hebben. Weet exact waar u mee bezig gaat en stelt u zich op de hoogte van de expiratiemethode en het juiste tijdstip.

Oefen en Leer

Als u zich de nodige kennis hebt eigen gemaakt gaat u eerst ďdroog oefenenĒ. U past eerst de eenvoudige constructies toe zoals die in de cursus staan beschreven: een call kopen als u een stijging verwacht; een put kopen als u een daling verwacht. U ziet dat al na enkele minuten uw posities flink kunnen afwijken vanaf uw startpositie. Vergelijk dat dan ook met de gewijzigde koers van het onderliggende aandeel (of index). Hier begint ook het leerproces: het krijgen van feeling in het hefboomeffect. Kijk dus goed hoe uw posities reageren in de tijd. Als u na enige tijd van droog handelen naar echt handelen overgaat dan leert u dat het pas echt spannend gaat worden. Immers u heeft nu ECHT geld ingezet. Dan komen er dus ook emoties boven. En emotioneel handelen is de grootste fout bij beleggers. Ik stel voor dat u vanaf de eerste dag dat u echt handelt een dagboek bijhoudt waarin u exact vermeld hoe u de posities bent aangegaan en wanneer, op welk niveau en waarom u deze heeft geclosed.

 

Blijf de markt analyseren.

Kennis van de huidige ontwikkelingen op de markt en in het bijzonder van het onderliggende aandeel (of index) is bij de handel in opties van groot belang. Een sterk schommelende markt zal de optiepremies opjagen terwijl een rustige markt de premies vermindert. Weet dat de market makers zich normaliter niet bezig houden met de markt maar meer met de volatiliteit en actief zijn met arbitrage binnen de optiehandel. Market makers moeten ook altijd in de markt zijn, terwijl u als goede optiebelegger dat niet hoeft. Blijf bij uw posities en houdt ze klein en overzichtelijk. Volatiliteit is de basis voor uw beslissingen en uw strategie. Pas op met het schrijven van posities. In ieder geval NOOIT ongedekt schrijven. Doet u dat wel en gaat de markt plotseling met sprongen de ongewenste kant op dan gaat u ongekende verliezen lijden. In het begin van de optiehandel, toen er nog weinig cliŽntencontrole door de banken was, zijn meerdere optiebeleggers zodanig in de fout gegaan dat zij hun huis hebben moeten verkopen. Ook nu kan het voorkomen dat een bank te weinig controle uitoefent waardoor u bij een verkeerde beurstrend voor gigantische financiŽle problemen kan komen te staan. Houdt daarom ELKE positie klein en laat u niet verleiden door het gedrag van de massa, maar blijf bij uw strategie. U kunt in onoverzichtelijke situaties het beste cash staan.

Uw strategie zorgt ervoor dat uw risicoís beperkt blijven. Handel niet teveel, want de transactiekosten zijn in verhouding hoog. Er is veel concurrentie tussen aanbieders t.a.v. de transactiekosten. Zoek de aanbieder die bij u past. Let wel op de voorwaarden.

Voordat u een trade opent moet u uw plan klaar hebben. Gebruik een goed money-management systeem. Als uw positie op een moment 100% winst maakt terwijl de richting van de trade door blijft gaan, dan halveert u de positie. Zo speelt u verder zonder risico op verlies.  Blijf in ieder geval altijd consequent handelen.

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006