Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

Nederland is failliet !!

 

02-06-2007

Schuiven wij de rekening door naar toekomstige generaties?

Volgens Prof. dr. F.D.J. van Schaik, hoogleraar Management accounting, laat de Nederlandse overheid een tekort op zijn vermogen zien van  € 1000 miljard. Nu is dat (nog) € 217 miljard, maar indien toekomstige verplichtingen, met name de AOW, worden meegerekend komt hij op dit bedrag dat meer is dan € 60.000 per inwoner. Dat betekent dat wij aan toekomstige generaties een overheid nalaten met meer schulden dan bezittingen. Van Schaik hoopt dat de huidige overheid hierin eindelijk aanleiding ziet om maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld een paar jaar langer blijven werken. Verder pleit van Schaik ervoor

 

dat overheden overgaan op het baten-lastenstelsel. Dat betekent dat de overheid een balans moet opstellen om het overheidsvermogen in beeld te brengen. Ook houdt hij een pleidooi voor een wereldwijde standaardisatie van de financiële verslaggeving binnen de publieke sector. Dit kan bijvoorbeeld door toepassing van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS). Van Schaik vindt tevens dat een getrouw beeld van het overheidsvermogen vereist dat de AOW-schuld op de staatsbalans wordt opgenomen.

Met “pappen en nathouden” (lenen en bezuinigen) kan het probleem nog wel even verder vooruit geschoven worden, maar indien echt politiek inzicht blijft ontbreken zal door de steeds actuelere verplichtingen een onhoudbare situatie ontstaan. Bijdrukken van euro’s kan een gevolg zijn hetgeen hyperinflatie inhoudt. Hierdoor zal de waarde van uw AOW sterk verminderen.

Verhuizen naar het buitenland is mogelijk, maar vergeet niet dat in geliefde landen als België, Frankrijk , Spanje en Italië het probleem nog groter is.

Nogmaals, het zal nog wel wat jaartjes duren, maar eens zal de schuldenballon dramatisch knappen. Praat hierover met een goede vermogensbeheerder die u van dienst kan zijn.

 

 

Terug naar Archief

 

 

  SPONSOR CATEGORIËN
 

 

 
  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.