Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Zweig en zijn Beleggingsmethode

 

 

Martin Zweig schotelt investeerders een 'supermodel' voor. Hij bespaart hen daarmee de tijdrovende  activiteiten die de heren Buffet en Lynch als noodzakelijk voorstellen. In zijn boek 'Wonderwinsten op de beurs' geeft hij grif toe dat niemand in staat is de beurs constant te slim af te zijn.

   

 

De successen die Zweig aan de hand van zijn beleggingsmodel heeft behaald, ogen indrukwekkend. De portefeuille van zijn beleggingsbrief 'The Zweig Forecast' noteerde sinds zijn ontstaan in 1972 geen enkel verliesjaar. De kracht van Zweigs model ligt in de timing. Zowel een koopsignaal als een verkoopsignaal die het model in het verleden uitzond, bleken telkens van goudwaarde. Zo gaf het model een koopsignaal voor de Amerikaanse Standard&Poor's 500-index in oktober 1984. Dat koopsignaal bleef geldig tot 18 september 1987. In die periode haalde Zweig een winst van 90 procent binnen. Een maand nadat het koopsignaal was uitgedoofd, beleefde Wall Street zijn ergste crash sinds 1929. Zweigs model wordt onderstut door één grote pijler: het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Trekt de centrale bankier de rente geleidelijk op, dan schakelen investeerders best over op vastrentende effecten omdat die dan meer opbrengen. Een monetaire versoepeling biedt nieuwe perspectieven voor aandelenbeleggingen, is de achterliggende gedachte.

 

In tegenstelling tot Buffett en Lynch mijdt Zweig groeiwaarden. Want, zo meent Zweig, analisten kunnen niet onafgebroken de evolutie van ondernemingswinsten voorspellen. Zijn motto luidt dan ook: koop sterke aandelen en verkoop zwakke.  De adelbrieven van Zweig mogen dan indrukwekkend zijn, toch mag men niet uit het oog verliezen dat Zweigs model op maat van de Amerikaanse beurs geschreven is. De grote vraag blijft of investeerders op Europese aandelenmarkten middels het 'wondermodel' even goed kunnen varen als Amerikabeleggers.      

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006