Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

Kredietcrisis duurt voort

 

21-09-2007

Meteen toen Bernanke (voorzitter FED) in de VS bekend maakte dat de federal fund rate met 0,5% (van 5,25% naar 4,75%) verlaagd werd, veerden de aandelenmarkten op. Een logische reactie omdat een verlaging van 0.25% al in de markt was verwerkt. De dagen daarna bleken de meeste aandelenindices niet de kracht te hebben om verder te stijgen, maar brokkelden in langzaam tempo af. Beleggers blijken te begrijpen dat de huidige crisis op de financiële markten nog lang niet voorbij is.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

In de VS zijn miljoenen gezinnen die momenteel tegen dubbele hypotheeklasten aankijken in vergelijking met ‘n paar jaar geleden. Het betreft vooral de subprime-leningen die verstrekt zijn aan huiseigenaren zonder eigen vermogen en/of geen vast inkomen. Deze huiseigenaren werden gelokt met lage instaprentetarieven (1 à 2%) die twee jaar golden, waarna de rente weer op “normaal” niveau gebracht werd. Deze huiseigenaren leefden in de veronderstelling dat hun huis in waarde zou stijgen, zodat ze na die twee jaar met de overwaarde makkelijk een hoger rentetarief konden financieren. De hypotheekbanken zagen ook geen problemen. Mocht de huiseigenaar de rente niet meer kunnen opbrengen, dan konden ze de woning, die inmiddels in waarde was gestegen met gemak verkopen.

 

Niets bleek minder waar. Vorig jaar al kwam de klad in de stijging van huizenprijzen en bovendien steeg ook nog de korte rente naar 4 à 5%. Hypotheekbanken en institutionele beleggers zagen de risico’s toenemen en stopten met deze risicovolle leningen. Dit mondde halverwege augustus uit in een liquiditeitscrisis toen zowel banken, hedgefunds en institutionele beleggers (beleggingsfondsen) elkaar geen geld meer uit leenden. De financiële markt zit op slot en de huidige situatie kan nog wel zeker ’n half jaar duren. Het onderling vertrouwen is weg en de risico’s zijn toegenomen. Hierdoor stijgt de korte rente aanzienlijk. Zolang deze situatie van verkrampt bankwezen voortduurt zijn er risico’s voor beleggers. In mijn vorig artikel “recessie” kon u lezen dat er nog een aantal grote private equity deals met schuldpakketten in de pijplijn zit. Het aandeel van private equity in de herfinancieringsmarkt bedroeg in 2002 nog 4%, maar momenteel is dat al 36%. Dit moet nog allemaal verwerkt worden.

 

Ook de tegenvallende cijfers van banken als Morgan Stanley en de problemen waarin een van de grootste hypotheekverstrekkers in Engeland, Northern Rock, is beland geven aan dat de crisis voortduurt. In Europa zullen meer banken de gevolgen van de crisis moeten ondergaan.

 

De huizenprijzen in de VS vertonen nog geen enkel teken van herstel. Het aantal achterstallige betalingen zal naar alle waarschijnlijkheid nog tot 2008 toenemen. De Amerikaanse consument kan de consumptieve bestedingen nu dus ook niet langer meer financieren uit de ‘home equity loans’ (extra consumptieve leningen met het huis als onderpand) en uit de herfinancieringen met een lagere rente (van de oude bestaande hypotheken). Omdat de consumentenbestedingen voor 2/3 deel het VS-BBP bepaald zal de VS-economie pas op de plaats maken. Zelfs een recessie blijft mogelijk.

 

Door de renteverlaging is de dollar op een dieptepunt aangekomen. Dit is wel goed voor de VS-uitvoer, maar slecht voor de inflatieverwachting en als uiteindelijk het vertrouwen in de dollar mondiaal verdwijnt is het gebeurd met de VS-economie.

 

 

Terug naar Archief

 

 

  SPONSOR CATEGORIËN
 

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.