Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Koop niet tevéél aandelen

 

Misschien kijkt u daarvan op? Adviseurs adviseren u toch zoveel mogelijk te spreiden? Want dan houden de mee- en tegenvallers elkaar in evenwicht? O.k. Kiest u daarvoor dan raadt ik u aan uw geld in een beleggingsfonds te steken. Maar u wilt zelf beleggen nietwaar?

 

   

 

 

Koopt u een beperkt aantal aandelen, dan kost het u niet veel tijd om de koersen van die aandelen te volgen. Ook hebt u dan meer tijd om zich te verdiepen in de bedrijven waar u de stukken van bezit. Dus wat eigen fundamentele analyse. Gebruik zeker het internet om te zien wat het bedrijf doet; in welke markt zitten ze precies en in welke landen. Zijn het stabiele landen of is er veel onrust? Hoe zijn die bedrijven gefinancierd? Is er een valutarisico? Hoe is hun cash-flow? Wat is de kwaliteit van het management? Met het uitzoeken van dit soort gegevens bepaalt u voor uzelf hoeveel vertrouwen u hebt in het bedrijf.

 

Houdt u het aantal fondsen beperkt, dan kunt u overzichtelijk gebruik maken van korte bewegingen in de koers. Staat een aandeel op 20 en het stijgt naar 22, dan lijkt dat misschien niet veel, maar het is toch maar liefst 10%. Als een fonds een korte snelle stijging doormaakt en daarna begint terug te zakken, verkoopt u dit fonds om het later eventueel weer goedkoper terug te kopen. Of u koopt een aandeel waarvan de koers toch al wel behoorlijk gedaald is en u blijft vertrouwen hebben in de toekomst van dit bedrijf. Ook als u een fonds ziet afglijden en enige tijd later weer uit het dal ziet opklimmen, verkoopt u een ander fonds uit uw beperkte portefeuille waarvan de koers al flink hoog begint te worden.

 

Houdt u de spreiding van uw kleine selectie wel in de gaten. U hoeft niet voor ieder fonds evenveel in te leggen. Als u een fonds weet waarvan u gelooft dat het een goede kans maakt, kunt u daar gerust meer geld inleggen. Houdt u een beperkt aantal fondsen aan, dan kunt u de ontwikkelingen op een A4-tje bijhouden en misschien is zelfs dat overbodig omdat u de aankoopkoersen van die paar fondsen wel uit uw hoofd weet en ook weet over de laatste koersfluctuaties. Houdt u in het begin ca. 5 fondsen aan. Dit kunt u later uitbreiden als het investeringsvermogen toeneemt.

Als u uitgaat van ca. € 50.000,- voor 5 fondsen, dan zijn de bedragen per fonds redelijk hoog en zullen de winsten ook harder aantikken. Het is verstandig om voor uzelf voor uw selectie een stoploss aan te houden. Wilt u meer weten over hoe u fondsen selecteert, kijk dan naar selectie-strategie. Over wanneer kopen en verkopen kan dit artikel u helpen.

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006