Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe spreidt u uw portefeuille?

 

Het belang van spreiding binnen een portefeuille om risicoís gedurende jaren te beperken wordt door de meeste financiŽle adviseurs onderkend. Echter, op de manier waarop de meeste van hen dit uitvoeren maakt uw portefeuille kwetsbaar. Lees verder om te zien hoe u uw portefeuille het beste spreidt.

 

   

 

We weten allemaal dat we ten aanzien van beleggingen niet ons hele kapitaal op een beleggingsobject moeten zetten. Voor onze eigen veiligheid wordt ons geadviseerd om ons geld over meerdere objecten te spreiden. Als ťťn investering mislukt dan zijn we niet alle geld kwijt. De geschiedenis leert ons genoeg over mensen die op deze manier failliet zijn gegaan.

Veel mensen denken dat als zij in verschillende objecten investeren dat er dan al genoeg spreiding is. Anderen verstaan onder spreiding dat zij niet in een fonds moeten investeren maar in twee of zelfs niet bij een en dezelfde adviseur moeten blijven. Dit is echter geen spreiding.

Eerst moeten we weten welke argumenten ten grondslag liggen aan een goede spreiding. Er bestaan veel risicoís waar we mee te maken hebben: het marktrisico, het renterisico, het inflatierisico enz. Het doel van spreiding is om de blootstelling aan ALLE risicoís te verkleinen; niet aan een of twee.

Er bestaat niet zoiets als De Perfecte Investering. ELKE investering heeft zijn risicoís. Het combineren van investeringen met verschillende risicoís en verschillende opbrengstmogelijkheden kan resulteren in de opbrengst bij de een tegenover het risico bij de ander. Een eenvoudig voorbeeld: veel gepensioneerden erkennen dat er een groter risico bestaat bij beleggingen op de aandelenmarkt dan in beleggingen in staatsleningen. Dat heeft als gevolg dat de meeste ouderen de aandelenmarkt mijden. 

Noch een belegging in staatsleningen noch een investering in aandelen is perfect. Het voordeel bij staatsleningen is hun stabiliteit, maar ze kunnen u niet tegen inflatie beschermen. Een investering op de aandelenmarkt kan u beter tegen inflatie beschermen, maar het mist de stabiliteit van staatsleningen.

Hier helpt de juiste spreiding. Spreiding over zowel staatsleningen als aandelen is een manier om de risicoís van elk te verminderen. Hiermee wordt het totale risico van uw portefeuille  verkleind. Maar toch bent u hiermee niet voldoende beschermd tegen alle risicoís.

Portefeuilles zouden een spreiding moeten hebben in cash, aandelen, obligaties, onroerend goed en misschien edelmetalen. Daarna nog eens een verdere spreiding per beleggingsobject en daarna een spreiding in investeringshoogte. De meeste adviseurs falen in het op de juiste manier strategisch variŽren van een portefeuille. Als uw hele portefeuille is gebaseerd op slechts een strategie dan staat uw hele portefeuille bloot aan de risicoís van die ene strategie. 

Verreweg de meeste adviseurs vertellen u dat de Buy and Hold-strategie de enige succesvolle strategie is voor een investering op de aandelenmarkt. Maar dat is een groot risico. Dat is ook de reden waarom veel investeerders zoín 30 Ė 50% van hun investering verloren zagen gaan tussen 2000 en 2002. Het probleem was niet zozeer het type investering, maar het gebrek aan het wijzigen van de portefeuille door een uitgekiende strategie.

Er zijn veel verschillende strategieŽn beschikbaar. De adviseur moet zich niet aan ťťn strategie vasthouden. Zoals iedere investering heeft iedere strategie zijn sterke en zwakke punten. Daarom is mijn advies om uw portefeuille onder te verdelen in verschillende beleggingsobjecten en tevens per beleggingsobject weer een onderverdeling, ieder met een eigen strategie.

De adviseur kan een Buy and Hold-strategie gebruiken, maar hij zal het risico moeten compenseren met een andere strategie die ontworpen is om een verlies te beperken. Hij kan traditionele investeringen toepassen, maar hij zal manieren moeten vinden om aan de verschillende wensen  van zijn client te voldoen. Dat houdt in een voortdurende wijziging in strategieŽn.

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006