Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbeleggen van dividend

 

U bezit aandelen en ontvangt daar meestal dividend voor. U kunt dit dividend uiteraard gewoon op uw bankrekening laten bijschrijven, echter u kunt dat ook weer opnieuw beleggen in hetzelfde bedrijf. U koopt er dus weer aandelen voor. Als u dit lang volhoudt dan kan dat uiteindelijk resulteren in een gigantisch bedrag, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daar kom ik nog op terug.  Het herinvesteren ďlijktĒ op het rente-op-rente effect en u weet hoe voordelig dat uitpakt na vele jaren.

 

   

 

Herbeleggen van dividend kan echter aanzienlijk gunstiger uitpakken dan rente-op-rente. Immers, als u 20 jaar geleden aandelen had gekocht in bedrijf X ,dat jaar op jaar een redelijk stabiel dividend uitkeert, u hebt dat jaar op jaar herbelegt in aandelen van datzelfde bedrijf dan hebt u niet alleen het ďrente-op-renteĒ effect maar tevens de koerswinsten die ook nog eens jaar op jaar extra opleveren. Niet alle bedrijven keren dividend uit zoals de vrij jonge bedrijven die hard groeien omdat ze al hun winsten gebruiken voor de groei van het bedrijf.  Als aandeelhouder profiteert u dan waarschijnlijk wel van een stijgende aandelenkoers.

 

Enkele voordelen van bedrijven die wel dividend uitkeren:
- het verleden leert dat bedrijven die dividend uitkeren met de helft minder dalen in dalende markten dan bedrijven die geen dividend uitkeren
- op lange termijn zullen de rendementen meestal hoger zijn dan het marktgemiddelde, vaak met meerdere procenten.

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat het herbeleggen van dividend in kwaliteitsbedrijven alle andere beleggingsstrategieŽn overtreft.

Bent u betrekkelijk jong en u hebt het dividend niet als cash nodig dan kunt de volgende eenvoudige strategie toepassen:

U zoekt ŗ la Warren Buffet naar ondergewaardeerde bedrijven die dividend uitbetalen. Maar dat mogen geen bedrijven zijn die een superdividend uitkeren. Indien het hele of grootste deel van de jaarwinst in dividend wordt uitgekeerd dan is investeren in groei kennelijk niet nodig. Dat voelt niet prettig. Het uitkeren van veel dividend kan zo ten koste gaan van het toekomstige koersverloop van het aandeel. De door u uitgezochte bedrijven moeten al vele jaren een vrij stabiel dividend leveren en tevens zodanige financiŽle reserves hebben dat ze eigen aandelen kunnen inkopen en/of waardevolle overnames kunnen doen. Raadpleeg hiervoor de FCF ofwel Free Cash Flow (vrije kasstroom).

 

De FCF is een belangrijke meting voor aandeelhouders. Het is het contante geld dat overblijft na betaling van alle contante geldkosten en investeringskosten die nodig zijn voor het bedrijf. Het is het geld dat beschikbaar is om de diverse houders van claims op het bedrijf te betalen, in het bijzonder de aandeelhouders.

 

Bedrijven met voldoende financiŽle reserves hebben de mogelijkheid om eigen aandelen terug te kopen, schulden af te betalen, dividenden te verhogen of zinvolle overnames te plegen. De bedrijven moeten in een markt zitten die groeipotentie heeft.

Hebt u de juiste bedrijven gevonden dan koopt u aandelen en ieder jaar herbelegt u het dividend in aandelen van hetzelfde bedrijf. Blijft u de gang van zaken wel volgen en zorg dat u altijd enkele alternatieve bedrijven achter de hand houdt.

 

Enkele sites die in dit verband interessant zijn:

http://www.dividendpagina.nl/dividendrendement/dividendrendement-aex.asp

 

risico van rendement (ook downloadbaar in pdf-formaat):

http://www.uu.nl/uupublish/content-cln/oratie%20Buijs%20eindversie.pdf

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006