Home           I            Beleggingstips           I           Cursussen        I         OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

GOUDPRIJS ONTWIKKELING

 

Tot op de dag van vandaag wordt goud in veel culturen beschouwd als een waardevolle long term investering en als veilige haven in tijden van crisis. Goud en andere edelmetalen zijn bezittingen die zowel tastbaar als verhandelbaar zijn en daarom als veiliger worden beschouwd als andere investeringen.

   

 

De meeste mensen geloven dat, indien de monetaire of financiŽle systemen exploderen, goud nog steeds zijn waarde behoudt. Het verkopen van goud dat over jaren is opgespaard kan het antwoord zijn op een financieel deb‚cle. Een investering in goud is dus een verstandig besluit. Centrale banken over de hele wereld houden grote reserves goud aan.

Tegenwoordig wordt goud op alle grote financiŽle markten in de wereld verhandeld. Het is ook niet verwonderlijk dat er op ieder moment van de dag (en nacht) op de goudmarkt een nieuwe marktprijs wordt vastgesteld. Twee van de grootste goudmarkten in de wereld zijn Londen en New York.

De goudmarkt in Londen is een van de oudste en grootste voor de handel in fysiek goud. De term ďLondon gold fixĒ wordt al sinds 1919 over de hele wereld in goudcontracten vermeld. Op de goudmarkt in New York worden vooral ďpaper gold transactionsĒ opgemaakt, zoals contracten in futures die daar op de beurs worden verhandeld. Andere belangrijke goud markten zijn in Zurich, Tokyo, Sydney en Hong Kong.

Heden ten dage wordt, zoals alle beleggingsproducten, de prijs van goud bepaald door  zowel vraag en aanbod als aanwezigheid (gehamsterd) en verkopen. De hoeveelheid ďopgepotĒ goud  is veel groter dan dat er door mijnen naar boven wordt gehaald. Daarom kan men niet spreken van een normale prijsontwikkeling door vraag en aanbod, maar wordt de prijs eerder bepaald door sentiment dan door variaties in mijnproductie en de vraag door de juwelenindustrie.

Waarom in goud beleggen?

Er zijn enkele fundamentele redenen waarom de goudprijs de komende jaren een stijgende lijn gaat vertonen en een investering in goud als een wijs besluit kan worden beschouwd.

1. Vanaf 2001 is goud in waarde verdubbeld. In een gelijktijdige reactie viel de U.S. Dollar-index met ongeveer 23% terwijl de Dow Industrials index met slechts 16% steeg. Daarom geloven de meeste analisten dat de prijsstijging van goud ook in een bull market doorgaat en goud als investering zal blijven floreren.

2. En andere reden dat de goudprijs stijgt is de oplopende olieprijs. Dit komt door de voortdurende crisis in het Midden-Oosten, de afspraken binnen de OPEC om de olieprijs hoog te houden en vooral door het gegeven dat de nog potentieel aanwezige olie afneemt, terwijl de mondiale vraag naar olie blijft toenemen. Bijgevolg blijft de goudprijs stijgen zolang de olieprijs stijgt en daarmee de inflatie aanwakkert.

3. Tenslotte zijn er de gigantische overheidstekort van de overheden in de meeste landen welke bijdragen aan de stijging van de goudprijs. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat veel overheden technisch failliet zijn. Om deze schulden te kunnen managen wordt er (vooral in de VS) massaal geld bijgedrukt waardoor de inflatie stijgt. Een investering in edelmetalen, met name in goud,  zal een van de weinige meest veilige investering blijven om ons te beschermen tegen inflatie en de buitensporige overheidsuitgaven.

Dus, het kopen van goud als een investering op de huidige prijs kan leiden tot een aanzienlijke winst en bescherming tegen financiŽle problemen in de toekomst.

Zie ook het Cheuvreux Gold Report.

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006