Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

GOUD IN ONZEKERE TIJDEN

Veel beleggers vragen zich af of het nog wel goed komt op de financiŽle markten. Het is ook niet niks wat er gaande is. Dagelijks wordt negatief nieuws over de beleggers uitgestrooid. De kredietcrisis slaat grote gaten in de vermogenspositie van zowel kleine als grote banken.

Er is nu ca. 1000 miljard dollar aan kredietverliezen afgeschreven en dat is nog maar het begin. Vermoed wordt dat de het totale kredietverlies nog veel verder zal oplopen. Voegen we daarbij het  steunplan van 700 miljard dan komt het berdrag uit op minimaal 1700 miljard dollar !!

 

   

 

In euro's komen daar de bedragen bij die door Europese banken zijn en nog worden afgeschreven. En indien een beroep wordt gedaan op de vele honderden miljarden euro's die de regeringsleiders in Europa ter beschikking stellen plus de waarde van de koersafslag op de aandelenmarkten, dan.........

In de VS is de grootste spaar- en  hypotheekbank, IndyMac Bank, omgevallen. Daarna was Lehmann Brothers aan de beurt. Vele financiŽle instellingen leggen dit jaar in de Verenigde Staten het loodje als gevolg van de kredietcrisis en de ingezakte huizenmarkt. Europa volgt nog.

Banken krijgen ook steeds meer problemen bij het aantrekken van vers kapitaal.

Henry Paulson, de VS-minister van FinanciŽn, gaat samen met Ben Bernanke, de directer van de Centrale Bank de grootste twee hypotheekinstellingen, de Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) en de Federal Home Mortgage Corporation (Freddie Mac) financieel steunen. De New York Times meldt dat deze twee reuzen samen voor 1540 miljard aan schulden heeft uitstaan. Zij staan garant voor meer dan de helft van alle uitstaande hypotheken in de VS, in totaal meer dan 5 biljoen dollar. De aandelen van deze twee hypotheekverstrekkers hebben vanaf het begin van de subprimecrisis al 80% van hun beurswaarde verloren. Als een van deze twee instellingen omvalt is de ellende compleet.

De andere grote crisissen in de wereld" de voedselcrisis en de energiecrisis worden door de kredietcrisis volledig ondergesneeuwd. Zij zijn weldegelijk aanwezig.

Gevoegd bij de zwakkere dollar, stijgende renten en inflatieangst door het bijdrukken van de vele honderden steun-dollars, teruglopend consumentenvertrouwen, geopolitieke spanningen en het dalend vertrouwen in vastgoedbeleggingen is het duidelijk dat beleggers niet positief gestemd zijn over de toekomst. Dat uit zich tot heden in de sterk dalende koersen van de aandelnmarkten.

Wat kan nu nog een goede belegging zijn?

Mijn antwoord is GOUD.

In het voorjaar van 2006 (toen nog een goudprijs rond 560 dollar per ounce) voorspelde de Franse bank Cheuvreux een oplopen van de goudprijs naar minimaal 900 dollar per ounce (ongeveer 30 gram).  Zie het artikel over de goudprijsontwikkeling op deze site.

Vandaag is die prijs al ruimschoots gehaald. Weliswaar wordt momenteel veel goud verkocht door banken en Centrale Banken om aan liquide middelen te komen, echter dat zal mijns inziens van korte duur zijn.

Cheuvreux verwacht in zijn rapport dat de goudprijs tot wel 2000 dollar kan oplopen. Als redenen wordt o.a. opgegeven:

- het toenemende grote gat tussen vraag en aanbod;

- het door de centrale banken in het verleden verkochte goud wordt weer teruggekocht;

- de inflatie in de VS wordt bewust ca. 2,5% lager weergegeven.

 Dat was begin 2006, toen het woord ďsubprime crisisĒ nog uitgevonden moest worden. Indien u toen dat rapport had gelezen en in goud was gestapt was uw investering in 2 jaar bijna verdubbeld. Intussen hebben de aandelenmarkten een spiraalbeweging neerwaarts gemaakt en blijft de goudprijs per saldo stabiel.

De goudprijs en nog veel meer grafieken, kunt u op deze site volgen.

Wilt u het rapport van Cheuvreux uit 2006 nog lezen dan kunt u dat hier downloaden

 

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006