Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

     home - beleggingstips

EEN HUIS KOPEN

U wilt een huis kopen. Dat kan voor de eerste keer zijn, maar het kan ook zijn dat u uw bestaande woning ontgroeid bent en wilt verhuizen. Of het voor de eerste keer is of niet, het is altijd verstandig om betrouwbare informatie in te winnen. Mijn persoonlijke ervaring is dat, indien u naar een bank gaat voor bijvoorbeeld hypotheekadvies, deze uiteraard de eigen visie verkondigd en de zgn. voordelen van de eigen producten aangeeft. Uw vrienden en kennissen leveren u meestal advies uit eigen bevindingen en van horen zeggen. Natuurlijk kan daar wel eens nuttige informatie bij zitten. Weet u ook dat er hypotheekadviseurs zijn die i.s.m. een taxateur een woning hoger kunnen aanprijzen dan deze in werkelijkheid waard is? Daar verdienen ze immers extra aan.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste wat voor u van belang is, is wel dat u eerst precies moet weten wat u voor een huis kan betalen. Ik bedoel hiermee: hoeveel eigen geld is hiervoor aanwezig (overwaarde huidige woning en/of cash geld) en hoeveel maandelijkse last voor de hypotheek kunt u gedurende lange tijd aan? Hebt u een partner die mede de financiële last kan dragen en voor hoelang? Wilt u na aankoop toch nog financieel ruim kunnen leven? Betrek in uw berekening ook een hypotheekverzekering in de vorm van een overlijdensrisicoverzekering en hypotheekbescherming. Op het internet staan veel aanbieders van hypotheken waarbij u online een hypotheekofferte kunt aanvragen en in sommige gevallen kunt u zelfs al direct globaal uitrekenen hoe hoog uw maandelijkse lasten worden. U kunt kiezen uit de vele hypotheekvormen; ieder met zijn eigen risico. Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar. Kijkt u vooral naar de gevolgen bij bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Denk niet dat de beurs altijd omhoog gaat. Over een periode van 30 jaar is dat hoogstwaarschijnlijk wel zo, maar over een periode van 10 jaar kan het mis lopen. In de jaren ’70-‘80 van de vorige eeuw is de aandelenbeurs gedurende 14 jaar niet van zijn plaats geweest en inclusief de inflatie zelfs gedaald. Laat u zich bij de hypotheekkeuze dus goed voorlichten over mogelijkheden en risico’s door liefst een onafhankelijk adviesbureau op dit gebied. Dit zal wat kosten, maar u zult dan minder snel voor vervelende verassingen komen te staan.

 

Vergeet niet de overdrachtsbelasting van 6% die u verschuldigd bent aan de fiscus als u een woning “kosten koper” koopt. U wordt door de fiscus gestraft voor uw verhuizing !!! Er staat immers geen enkele tegenprestatie tegenover. Overdrachtsbelasting en ook successierechten is stelen van mensen die hard voor de koop van een huis gewerkt hebben.

Vergeet ook niet eventuele verbouwingskosten en kosten van tuinaanleg bij de nieuwe woning. Ook kan het zijn dat u uw huidige woning nog een “opfrisbeurt” wilt geven om de verkoop de bevorderen en houdt u rekening met eventuele verborgen gebreken. Dit laatste geld zowel voor uw huidige als voor uw nieuwe woning. Het raadplegen van een bouwkundige zou ik zeker doen. De Nationale Hypotheek Garantie (NGH) kan voordelen voor u hebben indien de nieuwe woning met alle bijkomende kosten niet boven de € 265.000 (midden 2007) uitkomt.

Denk er ook aan dat u wel eens minder voor uw huidige woning kunt krijgen dan u verwacht. Gedurende de tijd dat uw huis te koop staat kan de markt keren.

 

Stel dat u uw oog hebt laten vallen op een droomhuis en u weet dat het voor u allemaal betaalbaar is. U bent ervan overtuigd dat u er financieel helemaal klaar voor bent. Dan komt de volgende vraag: moet ik eerst mijn huidige woning verkopen alvorens het koopcontract van de nieuwe woning te ondertekenen of kan ik nu al meteen mijn handtekening voor die prachtwoning zetten? Ai; daar zijn al zeer veel mensen de boot mee ingegaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat u nu reeds uw handtekening zet en over 1 jaar nog steeds uw oude woning in de verkoop hebt. DUBBELE LASTEN gedurende dat jaar !! En dan misschien weer terug naar uw oude woning? Of deze ver onder het door u gewenste verkoopbedrag verkopen? Wat zijn dan de financiële gevolgen? Het grootste voordeel van eerst verkopen alvorens de nieuwe koop aan te gaan is dus de financiële zekerheid. Een nadeel is dat u misschien tijdelijk gehuurd moet zitten, omdat u de nieuwe woning later dan verwacht kan betrekken. Het kan dus een goed idee zijn om hier vooraf al rekening mee te houden. Heeft een van uw familieleden of vrienden een vakantiewoning en ook nog opslagruimte voor uw huidige meubels? Kunt u zo’n periode op een andere manier overbruggen? Tijdelijk in een caravan?

Als dan de grote verhuisdag is aangebroken gaat u verhuizen. Kunt u alles alleen verhuizen evt. met vrienden? Of hebt u een verhuisbedrijf nodig? Weer extra kosten.

 

 

U koopt een bouwkavel om daarop uw droomhuis te laten bouwen. Ook hier kunnen extra kosten om de hoek komen kijken. Een greep:

- als u grond van de gemeente koopt dan zullen de kosten van een "schone-grond-verklaring" hoogstwaarschijnlijk in de prijs begrepen zijn.

- kosten voor eventuele drainage, grondverbetering of heiwerk

- aanbevolen wordt om altijd een sonderingsonderzoek (om na te gaan wat de draagkracht van de grond is) te laten uitvoeren; kosten tussen 500 en 1000 euro

- de leges; dat zijn kosten die de gemeente in rekening brengt voor het advies van de welstandscommissie en het afgeven van de bouwvergunning

- uiteraard de notariskosten voor de overdracht van de grond, kadaster (de kavel op naam zetten) en hypotheekakte van de kavel

- overige financieringskosten. Dit zijn bijv. de afsluitkosten en het renteverlies tijdens de bouw van uw woning op uw kavel.

- GIW-garantie: Garantie Instituut Woningbouw. Dit is garantie voor:

         - een gestandaardiseerd bouwproces;
         - zekerheid op wat u koopt;
         - tot ca. 10 jaar garantie op diverse onderdelen van een woning;
         - garantie dat uw woning wordt afgebouwd indien de aannemer failliet mocht gaan.

        (meer hierover: www.GIW.nl)

De kosten van een GIW-garantie bedragen ongeveer 0,5% van de aanneemsom (koopsom exclusief grondkosten). De hoogte van het exacte percentage is afhankelijk van de omvang van het project. Bij woningen die met GIW-garantie worden aangeboden, zijn de GIW-kosten al bij de koop-/aanneemsom inbegrepen.
 

 

Bij het kopen van een woning komt dus nogal wat kijken. Gaat u financieel niet tot het uiterst mogelijke, maar houdt een financiële reserve achter de hand. Een huis kopen; er is altijd wel iets wat u vooraf niet verwacht had en extra geld gaat kosten.

 

 

Terug naar Beleggingstips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.