Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

BELEGGINGSSTRATEGIE

 

"Beleg in aandelen die afgeschreven zijn"

  De Contraire aanpak is Contrair Beleggen

Het motto 'buying on strength, selling on weakness' wordt in de praktijk door veel technische analisten toegepast. Er is een uitermate eenvoudig systeem om de lange-termijn winnaars op de beurs te selecteren.

   

Het is een misvatting te denken dat goede ondernemingen, de z.g. glamouraandelen, ook een goede belegging zijn. Empirisch onderzoek levert steun op voor de theorie dat een belegger beter af is als hij fondsen met een lage koers/winst verhouding koopt en die verkoopt als de rit gemaakt is: ''beleg in aandelen die afgeschreven zijn''.
Beleggen in glamouraandelen kan weliswaar ook lucratief zijn; als je weet waar de massa naar toe wil. Maar gewoonlijk is dat heel moeilijk te bepalen. En is men te laat met kopen.
Voor de contraire aanpak moet men, in plaats van te kijken naar de k/w verhouding, kijken naar de verhouding marktwaarde van de onderneming gedeeld door de boekwaarde, of: koers van het aandeel gedeeld door de intrinsieke waarde (het eigen vermogen) per aandeel. Als de marktwaarde twee keer de boekwaarde is, moet een belegger gaan nadenken. Als de marktwaarde zo ongeveer de helft van de intrinsieke waarde is, lijkt zo'n aandeel heel attractief. En dat geldt vooral voor grote bedrijven die niet zo snel failliet gaan.
Wel heb je om deze contraire aanpak toe te passen een portefeuille nodig van minstens
Ä. 100.000. Dat zou dan verdeeld moeten worden over zo'n 20 fondsen, want per fonds gaat de theorie niet op.
Niet alleen bij bepaling van aankoop, maar ook bij bepaling van het moment van verkoop van een aandeel dient men zich aan een strikt verkoopcriterium te houden. Bijvoorbeeld: ik verkoop als de marktwaarde zo en zoveel keer de boekwaarde van de onderneming bedraagt. Van groot belang is het dat de belegger zich aan dit criterium houdt en ze niet zomaar verandert. Bijvoorbeeld omdat het in een bull-market heel moeilijk is om niet 'mee te beleggen'. Men dient het hoofd koel te houden en zich voortdurend af te vragen: wat is de fundamentele waarde van de betreffende onderneming?

(Samenvatting van interview met prof W.F.M. de Bondt - Beursplein 5 - juni'94)

 

 Terug naar vorige pagina

 

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006