Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieėn         I         Archief           I           Links

 

Economie China

 

23-07-2007

Nog voor het einde van het jaar verwacht men dat China in economisch opzicht Duitsland voorbij streeft en de derde economie in de wereld wordt. De VS en Japan staan met resp. de eerste en tweede plaats daar nog boven. De economie in China kent door economische hervormingen sinds eind jaren tachtig een spectaculaire economische groei van gemiddeld ca. 10% per jaar. Dan is het ook niet verwonderlijk dat er tevens een flinke inflatie zit aan te komen. Ondanks de twee renteverhogingen die de

 

Chinese Centrale Bank dit jaar doorvoerde blijft de inflatie stijgen. In juni was dit 4,4%, het hoogste cijfer sinds september 2004. Naast opnieuw een renteverhoging kan de Centrale Bank ook de yuan verder revalueren, een stap die de VS zeer welgevallig zal zijn. Hierdoor worden Chinese producten in het buitenland duurder waardoor de export terugloopt.

In Nederland is het werkgelegenheidseffect van de handel met China beperkt en bedraagt circa ½% van de totale werkgelegenheid. De uitvoer naar China is goed voor circa 15 000 banen en aan de wederuitvoer van uit China ingevoerde goederen zijn in Nederland circa 8 000 banen verbonden.

Het gemiddeld inkomen per hoofd in China was in 1980 nog 5% van dat in Nederland, nu is dat 25%. Maar er zijn grote verschillen: in welvarende steden is het gemiddeld inkomen drie keer zo hoog als dat op het platteland. Door dit verschil bestaat er een sterke migratie naar de steden, waar de migranten echter weinig tot geen rechten op sociale voorzieningen hebben. Mocht de economische groei in China onverhoopt sterk verminderen, dan zullen deze geringe rechten en de inkomensverschillen tussen stad en platteland in de toekomst tot grote sociale spanningen kunnen leiden. De Chinese machthebbers staan voor moeilijke keuzes.

  

 

Terug naar Archief

 

 

 

  

 

 

 

 

  SPONSOR CATEGORIĖN
 

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.