Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

 

 

 

 

 

 

 

PEG-ratio een aandelenselectie

   

 

Bij het beoordelen welke aandelen te kopen wordt vaak gekeken naar de koers/winst verhouding van een aandeel; een hoge k/w duidt op een duur aandeel. Maar als de verwachting is dat de groei van een bedrijf hoog is, is die hoge k/w niet zo veelzeggend.


De PEG ratio, de z.g. price-earnings-grow ratio, probeert ook die hoge groei in te calculeren. Deze ratio wordt berekend door de koers/winst verhouding te delen door het groeipercentage van de verwachte winst. Is dit groeipercentage hoog dan zal de PEG ratio laag uitvallen. Oftewel, hoe lager de PEG-ratio, hoe dichter bij 0, hoe aantrekkelijker het aandeel geprijsd is. is.
Wel zij men gewaarschuwd om niet blindelings alle aandelen op deze wijze met elkaar te vergelijken. Zo is de PEG ratio van een defensief fonds, een bedrijf dat historisch gezien geen grote groeipercentages te zien geeft, niet te vergelijken met de PEG ratio van een groeiaandeel uit de IT sector. Beide bedrijven kunnen een gelijke PEG hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze allebei even aantrekkelijk zijn.


Feitelijk zijn vergelijkingen van PEG-ratio's alleen zinvol binnen een sector, en tussen zogenaamde groeiaandelen.
Daarnaast levert de rekensom die tot de PEG-ratio leidt niet altijd een zinvolle ratio op. Komt bijv een bedrijf uit een verliessituatie in het verleden naar een kleine winstpositie dan zou dit leiden tot een zeer hoge winstgroei, en dus tot een zeer lage PEG ratio. Maar het is duidelijk dat de conclusie dat het dan om een koopje gaat niet juist is!
Al met al is de PEG-ratio een beoordelingsgetal dat, indien gebruikt op de juiste wijze, een aardige indicatie kan geven of een bedrijf al of niet duur geprijsd is.
Volg ook de portefeuille met aandelen met de laagste PEG-ratio's!

(Bron: 'Beursplein 5', 2 oktober 1999, Mike Ackermans)

 

 Terug naar vorige pagina

 

 


 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006